Розмір тексту

Що планує робити Полтава зі стихійними сміттєзвалищами? Нові баки, залучення КДМ та бригад

У Полтаві тема поводження зі сміття — не нова. Кожного року у весняний період мешканці прибирають свої прибудинкові межі, обрізають дерева, згрібають листя та викидають поруч зі звичайними  сміттєвими баками. Так з’являються стихійні сміттєзвалища. 

Полтавське КАТП-1628, яке займається вивезенням сміття та санітарним доглядом щоденно проводить роботу по ліквідації стихійних сміттєзвалищ у рамках Програми санітарного очищення міста. Тільки з початку поточного року на території Полтавської громади працює три спеціалізованих бригади, до складу яких входять навантажувачі, самоскиди та маніпулятори з грейферним завантаженням, а саме: шість автомобілів ЗІЛ, два навантажувачі та п’ять маніпуляторів МАЗ. Це дозволяє щоденно вивозити сміття об’ємом в 330 м3 із 70 локацій.

З огляду на системність проблеми  із негабаритним сміттям, управління ЖКГ Полтавської  міськради розробило чітку стратегію догляду за санітарним станом громади. 

Нові баки для Полтави за прикладом розвинених міст

На території Полтави розташовано 499 контейнерних майданчиків. І лише на 70-ти встановлено бункери-накопичувачі для великогабаритного сміття об’ємом 7 м3. Практично поряд з кожною локацією постійно утворюються несанкціоновані звалища, тобто на місці ліквідованих звалищ наступного ж дня виникають нові. Станом на сьогодні таке сміття складає від 3000 до 5000 м3. 

Потреба Полтави у негабаритних баках — питання номер 1, яке завжди задають мешканці. Металічні баки, які зараз встановлені не покривають всю потребу міста. Нещодавно УЖКГ закупило 20 нових контейнерів для негабаритного сміття, які вже незабаром встановлять на найбільш проблемних ділянках мікрорайонів. 

Баки для негабаритного сміття 

Потреба у баках стосується і  звичайного сміття. Нестача таких баків для міста становить 1000 одиниць. Саме тому минулого року управління ЖКГ закупило 600 баків з яких уже 212 євроконтейнерів місткістю 1,1 м3 перебувають на КАТП-1628. Їх встановлять поступово до травня.

Нові закуплені баки 

Кадри. Збільшено кількість бригад за санітарним доглядом міста

Кадри — гостра потреба для всіх комунальних підприємств Полтави під час воєнного стану. Зважаючи на стрімке зростання сезонного об’єму накопичення сміття з 1 березня збільшено кількість спеціалізованих бригад з 3 до 4. Зокрема, створено додатково дві бригади, що дозволило збільшити об’єм вивезення сміття до 600 м3 зі 100 локацій.                 

Залучення нової техніки та переобладнання зимових КДМ для вивозу сміття

Напередодні зими Полтавська міська рада передала у користування КАТП-1628
10 комбінованих дорожніх машин (КДМ) зі спеціальним обладнанням для зимового утримання доріг. На час весняно-осіннього часу комунальне підприємство планує переобладнати КДМ та залучати  для догляду за санітарним станом міста.

КДМ

Зокрема, вже із 5-го березня 6-ть КДМ переобладнані та залучені до ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Враховуючи досвід  попередніх років максимальне збільшення об’єму сміття припадає на квітень та травень. Оскільки період зимового утримання вулично-дорожньої мережі закінчується в кінці березня, решта комбінованих дорожніх машин — 4-и авто будуть переобладнані та залучатимуться до ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Це дасть можливість утворення додатково двох бригад. А відповідно — збільшить об’єм вивезення до 900 м3 за добу.

До складу однієї бригади входить фронтальний навантажувач, обладнаний челюсним ковшем, об’ємом 1,3м3 та три або два самоскиди, залежно від відстані до звалища та об’єму кузова самоскида.

Загальна кількість техніки, залученої до ліквідації звалищ складає:

  • 6 самоскидів ЗІЛ, об’ємом кузова 6м3
  • 5 маніпуляторів МАЗ, об’ємом 16м3
  • 2 навантажувачі БАМ
Навантажувач Bobcat

Із березня працюють 6 самоскидів JAC, об’ємом кузова 20 м3 та 5 навантажувачів. Також, в рамках Програми санітарного очищення міста, працює подрібнювач гілок «Олнова» на базі трактора МТЗ 82. У квітні — додатково планується залучити 4 самоскиди JAC, об’ємом кузова 20 м3. 

Але враховуючи  велике накопичення гілок дерев у весняно-осінній період КАТП-1628 планує закупівлю ще двох подрібнювальних установок, з подальшим їх монтажем на тракторну техніку Mahindra (яка в зимовий період була задіяна для утримання вулично-дорожньої мережі).

Для ефективного та своєчасного прибирання утворених звалищ КАТП-1628 планує також залучити й підрядну організацію, щоб збільшити кількість одиниць техніки. Відповідну тендерну закупівлю вже проведено! 

Додатково:

Санітарний стан міста залежить від дотримання правил кожним полтавцем. Наразі управлінням ЖКГ буде роз’яснено мешканцям громади правила поводженням із негабаритним сміттям. Також діє система штрафів від 340 грн.

Для санітарного стану міста залучатиметься і техніка очищення бордюрів та ливнівок, які понад два роки не виконувалися. 

Про автора

Катерина Ямщикова

Катерина Ямщикова

В. о. міського голови Полтави, секретар Полтавської міської ради

8
Останні публікації:

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему